TEOG Test Çözme Teknikleri

TEOG Test Çözme Teknikleri

17.12.2012 4859


TEOG İçin Test Çözme Teknikleri

Deneme sınavlarından bağımsız olarak çözdüğünüz konu testlerinde psikolojik olarak daha rahat olursunuz. Bu yüzden soruları yanıtlarken çok emin olmasanız bile şıklardan birini işaretleme cesaretini gösterirsiniz. Fakat sizleri TEOG’a asıl hazırlayan sorular, çözdüğünüz konu testleridir. Bu nedenle öncelikle işlemediğiniz konuların testlerini önceden kesinlikle çözmeyin. Eğer konu hakkında geniş bilgiye sahip değilseniz iyice öğrendikten sonra konu testini çözün.
   Konu testlerini çözerken soru köklerini dikkatle okuyup, yönlendirmeleri iyi takip edin. Çözmeye başladığınız konu testini mutlaka tamamlayın. Yanlışlarınızı doğrulardan ayırt edip, yanlışlarınıza hemen yoğunlaşın. Çünkü yanlışlarınızı biriktirip ileride halletmeyi düşünmeniz, bir süre sonra sorumluluklarınızı artırır. Bu nedenle yaptığınız hataları sıcağı sıcağına görmeli ve çözüm yollarını öğrenmelisiniz.
   Eğer çözdüğünüz testleri TEOG’dan önce bir kez daha çözmeyi düşünürseniz, şimdiden çözerken testleriniz üzerinde çok karalama yapmayın. Hatta cevapları testin üzerine değil de, sayfa kenarına yapın. Böylece ileride bu soruları bir kez daha çözüp, kat ettiğiniz mesafeyi görürsünüz.
   Konu testi çözerken, kesinlikle ders ayırt etmeyin. Her dersin konu testi TEOG’dan yüksek puanlar almanız için kendi içinde çok önemlidir. Puan değerine bakmadan gerçek sınavda da mutlaka bütün derslerin testlerini çözmelisiniz. Çözeceğiniz testlerdeki bütün sorular TEOG tarzında olmayacaktır. Bu durumda da kesinlikle soru ayırt etmeyin. Çünkü çözeceğiniz her soru tipi sizi daha da geliştirecektir.
   Dört şıktan oluşan her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır. Bu nedenle test sorularını çözerken, okumaya soru kökünden başlamalısınız. Soru sonlarındaki değildir. Olamaz gibi ifadelere dikkat etmelisiniz.

   Sonuç olarak test sorularını çözerken;

   • İşlemediniz konuların testini çözmeyin.

   • Öğrendiğiniz konu ile ilgili bol bol test çözün.

   • Yeni öğrendiğiniz konuların testlerini kolay olandan zor olana doğru çözün.

   • Soru köklerini çok iyi okuyup, soruda ne istenildiğini iyice anlayın.

   • Soru köklerini okurken olumlu ve olumsuz bildirimlere dikkat edin.

   • Ders ayırt etmeksizin bütün derslerin konu testlerini çözün.

   Deneme Sınavlarında bunlara dikkat edin;

   Deneme sınavları sizin kendinizi değerlendirdiğiniz bir alandır. Eksiklerinizi ve yeterliliklerinizi, sınava giren diğer öğrencilere kıyasla durumunuzu göreceğiniz bir sınavdır. Bu nedenle deneme sınavlarını çok önemsemeli ve gereken dikkati göstererek çözmelisiniz. 
   Deneme sınavlarında öncelikle zamanı etkili kullanmayı öğrenmelisiniz. TEOG’ da her soruya ortalama bir dakika süre ayırmalısınız. 
   Eğer her soruyu verilen bir dakikada çözerseniz kalan dakikalarda cevaplarınızı kontrol edebilirsiniz. Denemelerde zamanınızın yetip yetmediğine dikkat edin. Hangi derse daha fazla zaman ayırıyorsunuz? Hangi tip sorular sizi zorluyor? Dikkat edin. 
   Deneme sınavlarında testlerin çözüm sırası öğrenciden öğrenciye değişiklik göstermektedir. Önemli olan kendinize uygun sıralamayı bulmanızdır. Girdiğiniz her denemede farklı sıralar izlerseniz, gerçek sınavda karmaşa yaşayabilirsiniz. Bu nedenle kendinize uygun ideal bir test çözüm sıra belirleyin ve sınava kadar o sıraya uygun hareket edin. 
   Deneme sınavlarında çok etkili bir yol olan Turlama Tekniğini kullanmaya gayret edin. Bu yöntem zamanı etkili kullanmanızı sağlar. Tekniği şöyle uygulayabilirsiniz, “Yanıtlamaya en başarılı olduğunuz dersin sorularından başlayın. Böylece bu testi doğru çözerek moral kazanmış olacaksınız. Her testte aynı zorluk ya da aynı kolaylık dercesine sahip sorular bulunmaz. Turlama tekniği kullanarak zor olduğunu gördüğünüz soruları boş bırakın. Bazı soruların cevabını çok iyi bildiğiniz halde o anda hatırlamayabilirsiniz. Bu soruları işaretleyerek geri dönmek üzere boş bırakın. Geri dönüşler yaptığınızda size mantıklı gelen şıkkı işaretleyebilirsiniz. II. turda, yine kendinizi en başarılı bulduğunuz dersten başlayın. Hiçbir fikrinizin olmadığı soruları tekrar okumayın. Zamanınız kalırsa tekrar dönersiniz. Cevaplayabildiğiniz tüm soruları bittikten sonra kitapçığınızı bir kez daha kontrol edin. Zorlandığınız soruları bir kez daha bakın.

 

   Genel Tavsiyeler

   • Hiçbir soruya önyargıyla yaklaşmayın. Tüm soruları okuyun ve çözmeye çalışın.

   • Soru köklerine dikkat edin “değildir”, “olamaz”, “yanlıştır” gibi ifadeleri gözden kaçırmayın.

   • Zor sorulara geldiğinizde üzerinde fazla vakit kaybetmeyin. Fakat bazen zor ve karmaşık görünen soruların cevaplarının çok basit olabileceğini de unutmayın.

   • Bazı sorularda, soruda verilenlerden cevaba gidemiyorsanız, şıkları kullanarak cevaba ulaşmaya çalışın.

   • Cevaplarınızı optik forma geçirirken, bu işlemi her sorudan hemen sonra ya da soruların tümünü çözdükten sonra yapmayın. Tek tek işaretlerseniz işaretlemek için çok zaman kaybedersiniz. Hepsini kitapçığın üzerine yaptıktan sonra cevap anahtarına geçirirken de kaydırma yapma ihtimaliniz çok yüksektir. Cevap kağıdına işaretlerken sayfadaki soru sayısına göre gruplandırarak işaretlemek hem kaydırma yapmanızı engeller hem zaman kaybetmenizi önler.

   • Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyin. Daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir.

   • Her testte cevaplayamayacağınız kadar zor olan sorular bulunabilir. Bu tip soruların moralinizi bozmasına izin vermeyin.

   • Kısa sorular kolay, uzun sorular zordur önyargısıyla soruya yaklaşmayın.

   • Cevaplandırma işleminiz bittikten sonra işaretleme esnasında kaydırma yapmış olma ihtimaline karşı cevaplarınız bir kez daha kontrol edin.

İLETİŞİM

Adres:
Çiğilli mah. Şehit İhsan Kemik cad. No7 Yahyalı Şehit Mustafa Aydın Yatılı Bölge Ortaokulu 38500 Yahyalı/KAYSERİ


Telefon
(352) 611 3992


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın